Предмет мистецтва Художній образ, зміст і форма в мистецтві Освіта UA

Наприклад, готичний стиль в архітектурі характеризується стрілчастими арками та склепіннями. Мистецтво приносить задоволення, всі явища мистецтва співвідносні з естетичними цінностями. Джерелом естетичної насолоди є художня форма, яка перебуває в гармонійній єдності зі змістом. Залучення до творчості та ігровий аспект, присутній при сприйнятті художнього твору, здатні викликати почуття радості.

Яким чином класифікують види мистецтв

Цей підручник можна завантажити у PDF форматі на сайті тут. Цицерон у своїх творах доступно виклав основи різних філософських систем і розробив латинську філософську термінологію. Усередині храму поміщали статую бога, на честь якого зводився храм. Головна мета – це впливати на людину, змусити його відчувати заново, по-іншому. Короткі номери одного або декількох артистів, як правило, складають цілісний образ. Яскравими прикладами служать одяг, меблі, килими ручної роботи, ювелірні та іншого типу вироби. Даний вид є одним з найдавніших, походження якого почалося з наскальних малюнків в печерах.

Зусиллями Карла здійснювалося будівництво палаців і храмів. Вони зводилися у візантійському стилі. Яскравим зразком каролінзької архітектури є капела (каплиця) в Аахені, яка збереглася до наших часів. Римські будівельники винайшли міцний водостійкий цемент, що викликало справжній переворот у будівництві.

Це мистецтво, засобами вираження якого є сценічна дія. Театр відноситься до просторово-часових видів мистецтва. Сценічне мистецтво висловлюється як в просторі, так і в часі.

(на Волині), відбудований недавно архитектом Шусєвим при задержанню усіх прийомів і форм стародавного будівництва. Дійсно, художні образи, втілені архітектурою, є важливими засобами ствердження певної ідеології серед сучасників. Нащадкам же вони залишають найбільш реально відчутне уявлення про минуле. Серед інших варті уваги шкільні будинки архітектора Жукова на Харківщині, Мощенка на Полтавщині. В Галичині ж відомими були споруди архітекторів Івана і Лева Левинських, Олександра Лушпинського, Романа Грицая, Василя Нагірного. Поєднання форм кам’яної архітектури українського бароко з дерев’яним будівництвом знайшли своє творче втілення в будинках архітекторів Сергія Тимошенка і Дмитра Дяченка. Коли в кінці 20-х років весь світ затанцював фокстрот, почали створюватись більші оркестри.

Витончені мистецтва (фр. les beaux arts,нім. feine Künste або schöne Künste) — загальний термін для позначення таких видів мистецтва як живопис, скульптура, архітектура, музика. В трьох перших бачимо, як нова ренесансова орнаментика змагаєть ся зі старою, а в мініятурах останнього маємо реалістичні картини тогочасного українського побуту. Двох других розписей бачимо, як іконоґрафічні елєменти українсько-візантійського Сходу єднають ся з елєментами заходу, а все разом перетоплене в горнилі творчости українського артиста дає повну ориґінальности і чару цїлість. З великою слушністю признано другу половину XVII. Століття золотою добою українського будівництва, що йшла в парі з національним підйомом, започаткованим Хмельницьким, а завершеним… полтавським боєм. В глуші українських сел і там він майже без перемін доховав ся до наших днів. Так само було з українською піснею, танком, а навіть мовою.

За «аналогією» до соціальної інфраструктури цю сферу справедливо було б назвати психологічною ультраструктурою мистецтва (виходячи з того, що латинське слово ultra означає над, зверх). Найважливішими інгредієнтами її є Психологія (художньої) творчості та Психологія (художнього) сприйняття. Звідси може бути трохи ясніше, чому так нелегко дати коротке й всеоохоплююче визначення мистецтва. Отож, спробуємо відповісти на питання, «що ж таке мистецтво? На думку Іммануїла Канта, прекрасне те, що пов’язане з нашою волею, те, що ми надаємо життю своєю діяльністю, “краса є форма досконалості предмета, оскільки вона сприймається без уявлення мети”. Краса зумовлена тільки формою, а не змістом. Особливу увагу Кант приділяв естетичному судженню, яке базується на грі розуму, силі уяви і має суб’єктивний характер.

Образотворче мистецтво

Наука ставить своєю метою досягнення істини, метою ж мистецтва є задоволення естетичних потреб людини. Функція передбачення (“кассандрівське начало”, або мистецтво як віщування) має свій прояв у тому, що, подібно до античної Кассандри, яка пророкувала загибель Трої у часи її розквіту, мистецтво здатне прогнозувати майбутнє. У цьому мистецтво співвідноситься http://www.odp.org/World/Ukrainian/%D0%9A%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D0%B8_%D1%82%D0%B0_%D1%80%D0%B5%D2%91%D1%96%D0%BE%D0%BD%D0%B8/%D0%84%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0/%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D0%B0/%D0%9E%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%96/%D0%9A%D0%B8%D1%97%D0%B2%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B0/%D0%9A%D0%B8%D1%97%D0%B2/%D0%91%D1%96%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81_%D1%82%D0%B0_%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D1%96%D0%BA%D0%B0/%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D0%B2%D1%96_%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B3%D0%B8 з людською інтуїцією, яка здійснює стрибок через розриви інформації. Тому у фантастичній літературі часто передбачається поява тих чи інших технічних досягнень (наприклад прообраз субмарини у романах Ж. Верна або лазера у О. Толстого). Однак набагато важливішими є соціальні передбачення, прогнози щодо майбутнього людини та суспільства.

Участь глядачів у дотворенні твору — характерна риса сучасного мистецтва. Створення та сприйняття сучасного мистецтва має вагомі ігрові елементи, часто іронічні художні образи. «Високе» та «низьке» мистецтво за постмодерну змішуються. Мистецтво дедалі більше орієнтується на посередніх споживачів, оперуючи загальновідомими образами, формуючи поп-арт. Поява модернізму наприкінці XIX століття призвела до радикального перелому в поглядах на роль мистецтва. Виниклі у західній культурі авангардні напрямки мистецтва поставили під сумнів категорію прекрасного, вона перестала бути не тільки визначальною, але навіть і необхідною для мистецтва.