11 лютого Міжнародний день жінок та дівчат у науці ЧДТУ

«Тему дисертаційного дослідження обирали з огляду на існуючу проблему утворення великої кількості небезпечних відходів та потрапляння їх у довкілля. Зокрема, відпрацьовані автомобільні масляні фільтри потребують особливої уваги та спеціальних способів поводження з ними. Подано основні відомості про земляні роботи, опис машин для здійснення їх, особливості їхнього конструктивного виконання і технологічного призначення. – офіційний сайт ЦК Профспілки працівників освіти і науки України, який функціонує із 2006 року. Українки гучно зарекомендували себе в молекулярній біофізиці, психології, наноматеріалознавстві та комп’ютерній інженерії у тому числі і за кордоном. Загалом наука та гендерна рівність є важливими для досягнення Цілей сталого розвитку до 2030 року.

  • Цього дня ООН закликає всі держави та організації сприяти рівній участі чоловіків та жінок у дослідженнях, їхньому просуванню в науці та в інших галузях, пов’язаних з розвитком наукових знань.
  • Не так от, примітивно – зробив, отримав гроші, пішов, а мав перед собою різні шляхи досягнення однієї поставленої цілі.
  • Так, можливість отримання для жінок ступеня бакалавра – 18 %, магістра – 8 % та доктора – 2 %, у той час як для чоловіків ці показники становлять – 37 %, 18 % та 6 %.
  • Зокрема, відпрацьовані автомобільні масляні фільтри потребують особливої уваги та спеціальних способів поводження з ними.

Міжнародний день жінок і дівчат у науці повинен нагадувати всім нам про те, що жінки відіграють важливу роль у науковому і технологічному співтоваристві, а також заохочувати жінок і дівчаток до участі в науці. Сьомий рік поспіль у всьому світі 11 лютого відзначається Міжнародний день жінок і дівчат у науці. Це свято було започатковане Генеральною Асамблеєю ООН з 2016 https://artefact.org.ua/literature/poetry-for-ukraine-poetky-ta-poety-53-krayin-svitu-vydadut-knygu-na-pidtrymku-ukrayiny.html року з метою забезпечення повного і рівного доступу до науки жінок та дівчаток і їх участі в ній. Щорічно Міжнародний день жінок і дівчат у науці відзначається 11 лютого за рішенням 70-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН від 22 грудня 2015 року, адже на той час дослідження, проведені в 14 країнах світу, виявили певний дисбаланс між чоловіками і жінками у науковій сфері.

Дослідження хронології викидів радіовуглецю за час роботи Рівненської та Чорнобильської АЕС

Вісім науковиць Полтавської політехніки поділилися історіями свого шляху у науці. VII Міжнародну асамблею жінок і дівчат у науці спільно організують Міжнародний фонд Королівської академії наук та постійні представництва Кіпру, Мальти, Марокко, Філіппін, Польщі, Португалії, Катару, Словаччини, Словенії, Іспанії та інших країн. Крім цього, є багато труднощів, з якими стикаються жінки, обираючи для себе кар’єру науковця. В світі досі існують численні стереотипи та упередження щодо переваги чоловіків в розумових здібностях, нездатності жінок до логічного мислення. До того ж жінкам часто доводиться поєднувати навчання й роботу з доглядом за дітьми та родиною, а суспільство тільки починає вчитися ставитися до цього з розумінням. Це все впливає на те, що зарплати у жінок-науковців нижчі, ніж у їхніх колег-чоловіків, керівні посади в науці вони займають значно рідше та менше публікують наукових робіт.

Нехай вас не полишає натхнення та сили, бажання шукати відповіді на питання, що постають перед людством. Сфера STEM на сьогодні дуже стрімко розвивається, особливо передові технології та інженерія. Представництво жінок надає цим галузям ще більшої ефективності та можливостей. Автомобільні «двірники» — ідея Мері Андерсон, запатентована нею в 1903 році.

день жінок у науці

Першою перепусткою до того, щоб стати науковицею для Олени Степової став захист кандидатської дисертації, проте рішення про її написання вона прийняла не одразу. Тема дисертаційного дослідження науковиці стосувалася місцевого стиснення бетону. Справа в тому, що в нормативних документах для розрахунку міцності таких елементів використовується формула, запропонована німецьким ученим Баушингером іще на початку XX століття. За даними Інституту статистики ЮНЕСКО, лише 28% науковців у світі – жінки, в Україні цей показник коливається у межах 46%, наша держава займає 12 місце за кількістю жінок-вчених в рейтингу серед 41 країни світу. У КПІ чимало талановитих жінок-учених, які зробили значний внесок у розвиток науки. Головний принцип нашого університету — «Наука не має жодних обмежень і доступна для всіх».

Години роботи

Дослідження, проведені в 14 країнах, показали певний дисбаланс в участі у науковій сфері між чоловіками і жінками. Так, можливість отримання ступеня бакалавра, магістра та доктора для жінок у сфері науки становить 18%, 8% і 2% відповідно, в той час як для чоловіків ці показники становлять 37%, 18% та 6%. Згодом вона захопилася роботою з дослідження радіоактивних хімічних елементів, а її чоловік П’єр Кюрі відмовився від власної кар’єри та став допомагати дружині. В 1898 році подружжя відкрило радій та полоній, а в 1902 році їм вдалося виділити радій з уранової руди. Марії Склодовській-Кюрі присудили Нобелівську премію з фізики, але вона змогла отримати цю нагороду через кілька років вдруге – вже за досягнення в області хімії.

Для порівняння, у сусідній Білорусі кількість науковиць становить 39,6%, у Польщі – 37%. Найменше дослідниць у Нідерландах (25,4%), у Чехії (26,9%), Франції (27%) та Німеччині (28%). Тому Міжнародний день жінок та дівчат в науці закликає світове співтовариство до допомоги жінкам в досягненні успіхів в галузях STEM, а самих жінок та дівчат залучає до того, щоб якомога більше з них ставали видатними дослідниками й винахідниками. «У грудні 2013 року Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію, в якій проголосила рівний доступ жінок і дівчат будь-якого віку до досягнень і розвитку науки, техніки та інновацій. Україна належить до країн із високим рівнем участі жінок в наукових дослідженнях і розробках.

Ці вірші покликані подолати розрив між одним світом і іншим, між коханим і тими, хто воює на передовій України. Спільне духовне дитя – представника індійського та українського народу краплею, іскрою, метафорою наблизить усіх нас до очищення. Другий приклад – коли вирішила опублікувати свою статтю у досить авторитетному виданні «Біологія і хімія в школі».