ЖУРНАЛ ПРОБЛЕМИ ЕКОНОМІКИ Анотований каталог

Опорний конспект як засіб навчання сприяє найбільш усвідомленому засвоєнню певних понять, формуванню глибоких знань, їхньої систематизації. У переважній більшості розвинутих країн прийнята двоступенева система вищої освіти для господарських керівників. Перша — навчання за вузівською програмою і друга — підготовка в процесі практичної роботи на виробництві.

У статті з позицій системно-структурного підходу визначено економічний зміст експортного потенціалу підприємства як складного системного утворення взаємозв’язаних і взаємодіючих елементів економічного та позаекономічного походження, внутрішньої і зовнішньої дії. Визначено, що у міжнародному економічному просторі експортний потенціал підприємства набуває нових якісних ознак, що віддзеркалюють не просто ресурсні можливості національного економічного суб’єкта, а й потреби та інтереси зарубіжних країн і їх економічних агентів. Визначено, що функціональна роль експортного потенціалу полягає у реалізації цільових настанов зовнішньоекономічної діяльності підприємства. Природа цих настанов може бути різною і формується за принципом забезпечення потреб зовнішніх ринків. Рівень задоволення цих потреб окремим підприємством може бути визначений крізь такі показники, як обсяг експорту, якість експортованої продукції, рівень диверсифікації експорту, які визначають результат експортної діяльності, а щодо її мети слугують критерієм ефективності експортного потенціалу підприємства. У результаті дослідження було виділено складові експортного потенціалу підприємства та наведено модель їх взаємозв’язків. Перспективні напрямки дослідження пов’язані із галузевими аспектами формування експортного потенціалу підприємств, які дозволяють висвітлювати його структурні елементи та напрямки розвитку.

блок «зміст цінності», який об’єднує основні елементи бізнес-моделі підприємства

Закриті запитання (табл. 6.7) передбачають вибір відповідей з повного набору варіантів, вказаних у анкеті. Відкриті запитання (табл. 6.8) не вміщують підказок, а розраховані на отримання неформалізованих відповідей. Але відкриті запитання у деяких випадках є ефективнішими, оскільки можна отримати несподіване рішення, яке у даному разі здатне компенсувати витрати. У зв’язку зі складністю внутрішнього середовища його аналіз повинен проводитися системно і комплексно, що дозволить сканувати зміни не тільки окремих елементів, але і їхній взаємний вплив. Співвідношення між темпом росту експорту продукції підприємства та темпами зростання реалізації відповідної продукції на міжнародних ринках. Від вибору індикаторів залежить точність визначення рівня конкурентної переваги, а також правильність вибору вжитих заходів для підвищення її рівня. Таким чином, визначення конкурентних переваг, дає можливість більш раціонально використовувати ресурси та можливості підприємства, обирати максимально доцільні напрями розвитку економічного потенціалу у коротко- та довгостроковій перспективі.

ПРОБЛЕМИ ЕКОНОМІКИ №3-2019

Автором адаптовані принципи управління якістю діяльності готельних підприємств та розроблені конкретні рекомендації щодо впровадження систем управління якістю на підприємствах готельної індустрії в Україні. Концептуальною схемою назвемо універсальне представлення структури даних в рамках комерційного підприємства, незалежне від кінцевої реалізації бази даних і апаратної платформи. Будучи статичним методом розробки, IDEF1X спочатку не призначений для динамічного аналізу, проте, він іноді застосовується в цій якості як альтернатива методу IDEF1.

Потоки об’єктів – стрілка з двома наконечниками застосовується для опису того факту, що об’єкт (деталь) використовується в двох або більше одиницях роботи, наприклад, коли об’єкт породжується в одній роботі і використовується в інший. У всіх перерахованих прикладах взаємозв’язку між сутностями відповідають схемі «один-до-батьох». Це означає, що один екземпляр першої суті пов’язаний з декількома екземплярами другої суті.

Обґрунтовано актуальність постійного управлінського впливу на інноваційний розвиток підприємства, який має бути векторно-цільової спрямованості. Доведено, що управління інноваційним розвитком підприємства є окремим видом управлінської діяльності і потребує відповідного забезпечення. Динамічною моделлю інноваційної діяльності підприємства представлена його інноваційна система, яка включає функціональний, процесний і виконавчий блоки. Запропоновані концептуальні http://winmowin.com/page-24 підходи дають узагальнене поняття щодо місця інноваційного розвитку в системі управління підприємством, що сприятиме підвищенню ефективності управління інноваційною діяльністю. Мета роботи полягає в оприлюдненні наукових здобутків, які удосконалюють теоретичні основи сталого розвитку шляхом позиціонування біоекономіки щодо сталого розвитку, зіставлення складових біоекономіки та цілей сталого розвитку і визначення завдань підприємств у цьому контексті.

Визначено основні напрями антикризового управління персоналом, що базуються на формуванні системи роботи з кадрами орієнтованої на отримання не лише економічного, а й соціального ефекту за умови дотримання чинного законодавства. Проблеми, зумовлені кризовими факторами, особливо чітко проявляються щодо управлінських кадрів, насамперед це пов’язане з оволодінням ними навичок діяльності в нових умовах. Обґрунтовано доцільність формування та розвитку особливих компетенцій керівників функціональних і лінійних підрозділів державної організації при реалізації антикризового управління персоналом. Визначено конкретні компетенції та функції антикризового типу керівника. У статті виділено основні етапи процедури кількісного оцінювання ресурсного потенціалу інноваційно орієнтованих сільськогосподарських підприємств із урахуванням змістовного наповнення поняття «ресурсний потенціал підприємства».

Основні елементи інфраструктури

Система може здійснювати обмін даними з додатками MS Office, Crystal Reports, поштовими службами, системами автоматизованого проектування. Модуль «Контролінг» системи «Галактика» автоматизує розв’язання задач планування та управлінського обліку витрат, калькулювання планової і фактичної собівартості, оцінювання виробничих результатів, розрахунку економічних показників діяльності підприємства, оцінювання ефективності роботи підрозділів. AXAPTA надає допомогу у координації випуску замовлень, виробництва і закупівель з потребами клієнтів. Після отримання замовлення на виготовлення певного виробу можливо спрогнозувати дату відвантаження готової продукції з урахуванням завантаження потужностей та наявності компонентів. У разі особливих вимог клієнта система аналізує конфігурацію виробу і розраховує його собівартість, а також визначає відпускну ціну товару та дату його поставки.

1.5. Комплексна система управління ресурсами підприємства Baan

Вона також надає інформацію про те, як ефективно використовуються різні капітали для досягнення головної мети компанії. Конкуренція, як примусова сила, спонукає організації до досягнення переваг над конкурентами. Найскладнішим аспектом при управлінні є встановлення характеру переваги організації порівняно з конкурентами та її оцінка. Схема відстеження основних індикаторів конкурентних переваг підприємства повинна дозволяти визначати найбільш значущі показники досягнення конкурентних переваг та найбільш раціональні напрямки розвитку його економічного потенціалу. Вона повинна забезпечувати як можливість оцінки реального рівня конкурентоспроможності підприємства, так і дозволяти здійснювати постійний контроль за її станом. Тому розроблення принципів, основних положень і вибір методів вирішення поставленої задачі є важливим етапом побудови даної системи оцінки. Система DeloPro (виробник — фірма Ксиком Софт, м.Київ) призначена для використання на малих підприємствах торгівлі та комплексних послуг (складальне виробництво, сервісні центри, будівельні та автомобільні компанії і т.ін.).

Запропоновано структурно-логічну схему процесу формування інноваційного співробітництва, розвиток якого обумовлює логістичне забезпечення та управлінська діяльність, та ресурсно-технологічна основа інноваційного співробітництва. Сформовано науково-практичні аспекти формування ресурсно-технологічної основи інноваційного співробітництва. Перспективами подальших наукових досліджень у цьому науковому напрямі є розроблення інтегрованого механізму управління логістичним забезпечення розвитку інноваційного співробітництва. Мета статті полягає у дослідженні та розвитку підходів до визначення типології форм проникнення та присутності підприємства на закордонних ринках, конкретизації окремих їхніх видів. Систематизовано переваги та недоліки форм проникнення та присутності підприємства на закордонних ринках за критеріями рівня інтернаціоналізації та набуття знання (навичок), що дозволить оптимізувати прийняття управлінських рішень у межах формування та реалізації маркетингової стратегії інтернаціоналізації підприємства. Обґрунтовано, що окремі типи форм проникнення та присутності підприємства на закордонних ринках можуть бути наступними етапами розвитку найпростіших форм проникнення та присутності підприємства на закордонних ринках.