Літературно-мистецький Проект “шевченко Для Усіх Століть”

Український майстер Микола Сядристий створив найменшу у світі книжку “Кобзар”, розміром трохи більше половини квадратного міліметра. Сторінки настільки тонкі, що перегортати їх можна лише кінчиком загостреного волоска. Зшито книгу павутинкою, а обкладинка зроблена з пелюстки безсмертника. Сучасні екологи, https://opentv.media/ua/rejting-krashhih-slotiv-na-yegipetsku-tematiku досліджуючи екологічні проблеми Каспійського та Аральського морів,базуються на описах експедиції. Використання текстових матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань – гіперпосиланням) на джерело. Використання фото та зображень без погодження з редакцією суворо заборонено.

важливі події в житті шевченка

Під час приїздів в Україну в нього була закохана княжна Варвара Рєпніна. Пам’ятаємо, що в тогочасному суспільстві було важливо, хто твої батьки і звідки ти. А княжна була онукою Кирила Розумовського, її батько був малоросійським генерал-губернатором, віцекоролем Саксонії.

Верещагін, П. Ейснер змалювали поета на смертному одрі. Клодт зняв гіпсову маску з обличчя Шевченка. В цьому році Шевченко познайомився і зустрічався з поетом Я. Полонським, зоологом М. Сєверцовим, художником М.

Нове На Порталі

Так, він мав талант. Але без Петербургу Шевченко просто залишився би необробленим алмазом. Адже українці, як давав зрозуміти Котляревський, мають свою мову, яка є відмінною від російської.

Дізнавшись про вимушену затримку поета, до Нижнього Новгорода приїздить його давній вірний приятель – М. На виставах із його участю Шевченко знайомиться з актрисою Катериною Піуновою, пише рецензію на її бенефіс… і невдовзі пропонує їй одружитись. Але ні сама п’ятнадцятирічна актриса, ні її батьки не приймають цієї пропозиції.

Микешиним та іншими діячами вітчизняної культури. Листопад — грудень. Відвідує вистави за участю негритянського артиста Айри Олдріджа. На квартирі Ф. Толстого зустрічається з ним. Ввечері приїхав до столиці, де його щиро зустріли і тепло вітали друзі й знайомі.

Дарує письменниці Марку Вовчку рукопис своєї поеми «Неофіти». Поет познайомився з російським письменником І. В журналі «Современник» в перекладі О. Плещеєва друкується вірш Шевченка «Минають дні, минають ночі». Познайомився з братами Жемчужниковими.

Наступною жінкою, що займала місце в серці поета, була Варвара Рєпніна. Також певний час але в різні періоди в його серці жили сільська дівчина Глафіра та Ганна Рускова. Шевченко прибув до Нижнього Новгорода. Тут він дізнався про заборону йому в’їжджати до Москви та Петербурга. Поет тимчасово зупиняється на квартирі в архітектора П.

Цікаві Та Маловідомі Факти Із Життя Тараса Шевченка

Мар’їнському в садибі О. Знайомиться з життям селян, малює. Кінець лютого.

Останніми ж були переважно чужинці або русифіковані чи полонізовані українці. Поява Шевченка видається незвичним явищем. Бо ж українці давно не мали своєї повноцінної державності – аж від часів України-Русі. Зрештою, в кінці XVIII століття цариця Катерина ІІ остаточно скасувала Гетьманщину. За часів правління рівноапостольного царя Костянтина Великого почала процвітати християнська віра.

Вони боялися Шевченкової правди, його пророцтв. Справді, з постаттю Тараса Григоровича Шевченка ми знайомимося ще з самого дитинства. І щоразу переконуємося, що, напевне, секрет такої популярності поета саме у силі й глибині його художнього слова. Бо воно зрозуміле найменшим та близьке для дорослих, а ще особливо актуальне у всі часи. Через Гребінку Шевченко знайомиться з “придворним живописцем” Олексієм Венеціановим. Той добре знає поета Василя Жуковського, що був вихователем наслідника престолу цісаревича Олександра.